Żółknące liście pomidorów i ogórków. Wiemy, jak temu zaradzić

Dodano:
Żółknące liście pomidorów Źródło: Dom WPROST.pl / Magda Kazimierczuk
Dowiedz się, jakie mogą być powody żółknięcia liści popularnych warzyw. Poznaj przepis na skuteczny oprysk, który temu zapobiegnie.

Jakie są przyczyny żółknięcia liści pomidorów?

Żółknięcie liści to problem, z którym zetknął się chyba każdy, kto pomidory kiedykolwiek uprawiał. Powodów takiego stanu rzeczy może być kilka, jednak do najczęstszych przyczyn należą choroby atakujące te warzywa – zaraza ziemniaczana oraz szara pleśń. Jeśli jednak pomidory nie zdradzają objawów choroby, powodem żółknięcia liści mogą być także błędy uprawowe. Najpowszechniej spotykane to: nadmierne podlewanie, zbyt rzadkie podlewanie, wyjałowiona gleba, niedostateczne nawożenie, niedobór potasu, zbyt małe lub duże nasłonecznienie oraz uszkodzenie korzeni podczas przesadzania sadzonek do gleby.

Dlaczego liście ogórków żółkną?

Podobnie, jak w przypadku pomidorów, również przyczyn żółknięcia liści ogórków może być kilka. To często błędy w uprawie, często zbyt mało słońca, zbyt niska temperatura, zbyt skąpe podlewanie, niedostateczne nawożenie ogórków oraz szkodniki: mszyce i przędziorki. Powodem żółknięcia liści mogą być także choroby — mozaika liścia, mączniak prawdziwy i rzekomy, fuzarioza i bakteryjna kanciasta plamistość liści.

Żółte liście pomidorów i ogórków. Przepis na skuteczny oprysk

By liście ogórków i pomidorów przestały żółknąć powinno się zastosować uniwersalny oprysk, który nie tylko zwalczy choroby grzybicze warzyw, lecz również wzmocni rośliny i ich odporność oraz pozytywnie wpłynie na ich wzrost i owocowanie.

By przygotować oprysk na żółknięcie liści pomidorów i ogórków, powinniśmy przygotować: łyżkę sody oczyszczonej, łyżkę suszonych kwiatów rumianku, aspirynę oraz litr ciepłej wody. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Po wystygnięciu preparat przecedzamy przez gazę lub sitko i rozcieńczamy dwoma litrami deszczówki.

Aspiryna, którą dodajemy do oprysku, zawiera kwas salicylowy. Przyspiesza on regenerację roślin, zwiększa odporność na szkodniki oraz choroby. Owoce i warzywa, które zawierają większą ilość kwasu salicylowego dużo dłużej i lepiej się przechowują. Z kolei soda oczyszczona uodparnia rośliny na choroby i pasożyty, w tym popularne mszyce. Podobne działanie wykazuje rumianek. Oprysk na niedomagające krzewy pomidorów i ogórków wykonujemy do dwóch razy w miesiącu.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...